home
NL FR EN

United States of America

Au Bon Climat, Jim Clendenen, California

Jim Clendenen lijkt meer op een superworstelaar uit het spectaculaire WWF-circuit maar onder deze ‘look’ schuilt een wonderbaarlijke en zeer gevoelig mens en wijnmaker die vooral wereldfaam maakt door zijn werk op terroir-identificatie in California, voor de aanplant van Pinot Noir & Chardonnay, en ook door zijn historisch onderzoek naar Bourgogne uit het ‘pré-Chardonnay’-tijdperk, toen witte Bourgognes gemaakt werden van Pinot Gris, Pinot Blanc & Aligoté. Zijn wijnen zijn een ode aan de mineralen, hebben exceptionele diepte en zijn van een absolute wereldklasse.

white

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2018 Pinot Blanc / Pinot Gris
Pinot Blanc, Pinot Gris
0,750 € 23,37
2017 Pinot Blanc / Pinot Gris
Pinot Blanc, Pinot Gris
0,750 € 23,37
2018 Wild Boy
Chardonnay
0,750 € 26,08

red

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2018 Pinot Noir Santa Barbera
Pinot Noir
0,750 € 29,23
2015 Knox Alexander Estate
Pinot Noir
0,750 € 56,69

Bonny Doon Vineyard, Randall Grahm, California

‘Welcome to my nightmare…’ waren de eerste woorden die ik Randall Grahm ooit hoorde zeggen op een tasting in Londen. Randall Grahm, bezieler, stichter en ‘President for life’ van Bonny Doon vineyard, is niet zomaar in één woord te vatten. Hij is de Godfather van de eclectische wijnen, de ultieme Rhône-Ranger, de ‘Rebsorten-Guru, filosoof en zeer begenadigd schrijver, en ga zo maar door. Sinds het begin is hij een voortrekker in de wijn-scene, bij aanvang omdat hij wegens geldgebrek onpopulaire druivenrassen aanplant en koopt om ze om te toveren tot sexy, intelligente wijnen waarin zijn passie voor de Mediterrane levensbeschouwing zeer duidelijk doorschemert, en het imaginaire koninkrijk Ca’del Solo het licht zag. Zijn labels zijn zoals zijn wijnen, aparte werelden, een microkosmos. Een zeer natuurlijke werkwijze, veel respect voor de natuur, weinig of geen houtgebruik en een niet aflatende queeste naar evenwicht en fruit zijn de mantra’s die door de jaren heen zijn succes garanderen. Sinds 2002 wordt het gehele gamma met Stelvin-closure (schroefdoppen) uitgerust na jarenlange testen.

rosé

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2013 Vin Gris de Tuilé
grenache, mourvèdre, roussanne, cinsault, 3% carginane, grenache blanc
0,750 € 26,56
2012 Vin Gris de Cigare Réserve
Mourvèdre, Grenache, Cinsault
0,750 € 32,25

white

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2018 Le Cigare Blanc
Grenache Blanc, Vermentino
0,750 € 24,68
2016 Thanks Sémillon!
Sémillon
0,750 € 32,25
2015 Le Cigare Blanc Beeswax Vineyard
Grenache Blanc, Roussanne
0,750 € 34,79

red

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2018 Le Cigare Volant
Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Carignane
0,750 € 24,68
2013 Syrah Le Pousseur
Syrah
0,750 € 32,25
2011 Le Cigare Volant Réserve
Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Carignane
0,750 € 98,22

Deux Punx Winery, San Francisco

De Twee Punx Aaron Olson en Dan Schaaf stichtten deze winery in april 2008 en squatten de vroegere Punk Dog Winery in de River East buurt van Napa. Deze winery is geschikt voor hun minimalistische en experimentele stijl van wijnmaken die ze zo mooi in hun wijnen weten te vatten. Ze kiezen heel erg zorgvuldig bij wie en waar ze hun druiven aankopen, helemaal in functie van heel eigen beeld. De Suma Kaw komen van de Sierra Foothills om ze de nodige minerale expressie te bieden. Barbera en teroldego komen dan weer van de rijke deltabodems van Clarksburg.  
Hun filosofie is eenvoudig, oerfermentatie, minimale zwavel, neutrale eiklagering en kamertemperaturen tijdens de vinificatie. ideaal om de rauwe grondstof van de wijngaarden te doen schitteren en zo de verschilen tussen diverse bodems te accentueren. 
Hun labels worden door bevriende kunstenaars ontworpen en hun levensmotto is eenvoudig, deel en geniet van de wijn, drink it !

white

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2017 White Blend
Marsanne, Roussanne, Viognier
0,750 € 25,93

red

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2016 Lake County Grenache
Grenache
0,750 € 25,93
2016 Teroldego Clarcksburg
Teroldego
0,750 € 25,93
2016 Humboldt County Pinot Noir
Pinot Noir
0,750 € 44,33

Forlorn Hope, Napa Valley, California

Forlorn Hope is een oude term uit het Nederlands, Verloren Hoop. Hiermee wordt het deel soldaten dat tegen alle kansen en redelijkheid in rechtstreeks de vijandelijke troepen aanvalt. Het verhaal van deze bescheiden maar grootste winery is het verhaal van Matthew Rorick die houdt van vreemde wezens, van Einzelgängers, van hopeloze gevallen, van onbestaande appellaties en van ongewone druivenrassen. De wijn wordt hier gemaakt van druiven, punt ! Geen nieuw hout, enkel oude neutrale vaten die de wijn in vorming gaan begeleiden na de natuurlijke spontane gisting tot aan de botteling. Slechts daar krijgt de wijn de eerste en enige keer een homeopatische dosis zwavel.
Que Saudade is een whole cluster pressed Verdelho uit de DeWitt Vyd in Amador en de Vista Luna Ranch uit Borden Ranch. zeer trage gisting van ongeveer 10 maanden is deze jaargang veruit zijn beste Verdelho ooit.
Sihaya is een spectaculaire Ribolla Gialla van uit de Vere Vineyard en is ongetwijfeld de allerbeste Ribolla buiten Italië. Dat Matthew heelwat wijnmaaktalent heeft bewijst de gezochte wijnen die hij voor hij aan Forlorn Hope begon maakte in Rutherford bij Elisabeth Spencer.
Suspiro del Moro, een Alvarelhao komt uit de beroemde Silvaspoons Vineyard, die volledig organic door Ron Silva wordt onderhouden in Galt in de Alta Mesa appellatie. Koele nachten en warme dagen zorgen voor veel focus in het fruitvan deze bijzondere wijn
L'asino santo oftewel de heilige ezel is een sans souffre Barbera onder toezicht gemaakt van de patroon heilige der dwergezels, San Hercumer delle Frecce. niet ontritst zoals de echte traditionele, slechts 23 kisten geproduceerd oftewel 1 vatje.
Een topdomein waar heel erg naar gezocht wordt. Schitterende vrije wijnen met heel erg veel expressie en persoonlijkheid. Snap it up !

white

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2016 Queen of the Sierra White
Riesling / Chardonnay / Verdelho
0,750 € 22,58
2015 Gemischter Satz
German and Austrian varieties
0,750 € 35,86

red

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2017 Queen of the Sierra Red
Red Blend
0,750 € 22,58
2017 Ost-Intrigent
St. Laurent
0,750 € 26,78
2016 The Kerrigans
Carignan
0,750 € 26,78
2014 Les Deux Mathieux
Petite Syrah
0,750 € 35,19
2017 C/Ghost
Mondeuse
0,750 € 37,28
2014 Sogni della Speccia
Sangiovese
0,750 € 37,28

Inconnu Winery, Berkeley

Inconnu is een echt "One Woman Project". Laura Brennan is afkomstig van Washington DC en kwam op 22 jarige leeftijd naar de Bay Area om er Tattoo artist te worden, maar dat vergat ze te doen omdat ze haar tijd doorbracht met fietsen, drinken, lezen en de US rondtoeren met muziekgroepen. Na een verblijf in Barcelona waar ze vooral met performances en experimentele muziek bezig was werd ze daar verliefd op eenvoudig mooi eten en wijnen met zeer weinig interventie. 
In 2011 begint ze dan, terug in de US, op een winery te werken en besluit al heel snel om in 2012 voor zichzelf te beginnen. Haar wijnen zijn gemaakt met minimale interventie, minimaal gezwaveld, spontane gisten en zijn een soort van vin de soif versie van Californische klassiekers. Haar wijnen zijn geen complexe aroma labyrinten maar zijn eerder heel smaakvolle wijnen met een maximaal drinkplezier.  

red

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2017 Lalalu Contra Costa
Cabernet Franc
0,750 € 23,18

La Onda Wine, Berkeley, California

Dani Rozman is een echte rising star in het hedendaagse Californische wijnmaken. La Onda is zijn project in de Sierra Foothills meer bepaald rond het stadje Yuba. Geinspireerd door het mythische Clos Saron, The Scholium Project, Rogue Vine en Vinas Ineditas is Dani fervent aanhanger van een minimalistische approach om zo wijnen met karakter en expressie te maken van gezonde wijngaarden. Dani is een wijnmaker die probeert zich zoveel te verwijderen uit het wijnmaakproces, om zo onnodige handelingen uit te sluiten en de natuur de vrije loop te laten. no chemicals whatsoever, geen irrigatie en 70 schapen als wijngaardteam. La Onda is slang voor The Vibe en voor wie het zich afvraagt, het etiket is een foto genomen door Dani`s moeder tijdens een flamencofeestje in 1969. Slechts 600 flessen Blanco de Tinto worden er gemaakt van de cabernet sauvignon die groeit op Slope 1 van Renaissance Vineyard geplant in 1976. De carignan komt van de Poor Ranch in Mendocino, meer bepaald van de Coyote Rock Vineyard. Hier ook weer een kleine productie van 576 flessen.  Handgemaakte wijnen zonder compromis.  

red

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2015 La Onda Syrah/Carignan
Syrah, Carignan
0,750 € 32,59
2015 La Onda - El Colo
Grenache, Mourvèdre, Syrah
0,750 € 32,59

Purity Wines, Albany, California

Noel Diaz, eigenaar en bezieler van deze micro winery is een uiterst gedreven "man on a mission". Door mensen heel veel informatie te geven aangaande het wijnmaken zelf probeert hij dit proces te demystifieren zodat mensen minder geïntimideerd worden door het proces.  Na een 20 jaar lange carrière in restaurants was de stap naar zijn droom een logische zet en in 2013 produceerde Noel zijn eerste Purity wijnen en zelden dekt de naam van een winery echt de lading maar hier is dit wel. Zijn wijnen zijn puur en met heel veel gevoel voor aandacht en detail gemaakt. Wijn is een reflectie, een contemplatie eerder dan een creatie. Minimale interventie is hier de norm. De wijn wordt vooral in de wijngaard gemaakt, zijn wijnen zijn een evenwichtsoefening tussen whole cluster maceratie en oude technieken zoals met de voeten treden. Een mooi klein juwelenkistje waar heel mooie wijnen de norm zijn 

red

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2014 Santa Ynez Syrah
Syrah
0,750 € 30,50

Sean Thackrey, Bolinas, California

Sean Thackrey is naast antiekhandelaar, dokter in kunstgeschiedenis en intellectueel een visionair wijnmaker, met een bescheiden domein. Bescheiden in omvang weliswaar, niet in kwaliteit. Wijnmaken is een kunstvorm, de wetenschap die erachter schuilgaat is puur voor controle doeleinden. Het wijnmaakproces is puur je in dienst stellen van de natuur, van je druiven. De wijnen van Sean Thackrey tasten de grenzen af van onze perceptie, ze zijn intens, diep, eerlijk en gewoon fabuleus en worden enkel gemaakt van low-yielding oude wijngaarden. Ze behoren tot de zeldzame klasse van wijnen die je onmiddellijk doet denken aan de grote wijn zoals ze vroeger gemaakt werden, ze zijn als een Oude Meester, maar dan geschilderd met een graffiti-spuitbus ! Orion en Pleiades zijn beiden ‘vineyard-blends’.

white

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2013 Lyra Viognier
Viognier
0,750 € 46,57

red

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2017 Pleiades XXVII
Red Blend
0,750 € 31,04
2014 Orion
Californian Red Blend
0,750 € 151,98

Vending Machine Winery, Napa Valley, California

Monica Bourgeois en haar echtgenoot Neil Gernon zijn echte wijnfanaten die enorm onder de indruk waren door de elegante approach van de druiven in Napa Valley door Christopher Vandendriessche.
Heel veel discussies en flessen later besloten ze samen in zee te gaan. Hoewel hun voorliefde gaat naar de elegantie van de klassieke wijnen hebben ze iets met minder bekende druivensoorten.
Net zoals één van hun Guru`s Randall Grahm slagen ze erin om van deze lelijke eendjes, sexy sierlijke en elegante wijnen te maken. De wijngaarden zijn allemaal "fully organic" en er wordt enkel met indigene aanwezige gisten vergist.
Horror Show is een term uit de film A Clockwork Orange waarmee duistere fun wordt aangeduid. De wijn heeft een indrukwekkend etiket dat de persoonlijkheid prijsgeeft, de ongewone blend van Souzao en montepulciano dragen de wijn in zijn prilste jeugd, terwijl de Tannat de diepte bezorgd.
Met The Crooked Mayor wordt er gezocht naar de essentie van de Cabernet Sauvignon uit Napa. Klonen 7 en 110R krijgen enkele de ochtendzon te verwerken en worden zorgvuldig met de hand geplukt om zo een diepe mega cabernet te gaan vormen.
Loula`s Revenge is een 30 jaar oude chardonnay wijngaarden met extreeem lage opbrengsten, geplant in een zone met heelwat schaduw. Er wordt heel erg vroeg geoogst om de diepe mineraliteit te vrijwaren. Een kort verblijf in 20% nieuwe eik geeft deze mineralige wijn een intelligente houtmassage mee.
Net zoals bij een welgemikte striptease begint de Peep Show heel erg bescheiden om dan spectaculair uit de hoek te komen. Gelijke delen Viognier, Marsanne en Roussanne zorgen hier voor een wervelende, gedistingeerde wijn met heelwat diepte en karakter.
De wijnen van deze spectaculaire natuurlijke boutique winery zijn heel puur. enkel lokale gisten en een minimum aan interventie worden geduld. Slechts enkele kistjes vonden hun weg naar België dus aarzel niet te lang.

red

jaar naam inhoud prijs
(incl. BTW)
2017 Horrow Show
Sousao,Tannat
0,750 € 28,24

printfriendly page